Loading...
 
HOME  /  NEWS  /  CORPORATE NEWS  /  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΣΦΑΛΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΩΝ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

CORPORATE NEWS

CORPORATE NEWS

Καλοκαίρι, η εποχή των εσφαλμένων συναγερμών των συστημάτων ασφαλείας

Οι κάτοχοι συστημάτων ασφαλείας διαπιστώνουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εσφαλμένων ενεργοποιήσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιόδους του χρόνου.

Οι εσφαλμένες ενεργοποιήσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα ενοχλητικές καθώς προκαλούν αναστάτωση, ενόχληση στους ένοικους αλλά και στο γειτονικό περιβάλλον, αναίτια κινητοποίηση της αστυνομίας και σταδιακά μειώνουν την αξιοπιστία του συστήματος. Οι χρήστες του συστήματος ενδέχεται να αγνοήσουν τυχών ενεργοποίηση, εκλαμβάνοντας την ως ακόμα μια εσφαλμένη ενεργοποίηση, με αποτέλεσμα να θέτουν σε ρίσκο την ιδιοκτησία και τα υπάρχοντά τους.

Οι εσφαλμένοι συναγερμοί πρέπει να διερευνώνται ώστε να αντιμετωπίζονται οι αιτίες ενεργοποίησης. Συχνά οι εσφαλμένες ενεργοποιήσεις οφείλονται σε λάθος χρήση του συστήματος, προβλήματα στην καλωδίωση (σε περίπτωση ενσύρματου συστήματος) παρεμβολές στο δίκτυο (σε περίπτωση ασύρματου συστήματος) και στη μη συντήρηση του συστήματος.


Τους καλοκαιρινούς μήνες η αύξηση στις εσφαλμένες ενεργοποιήσεις οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι κοινοί αισθητήρες των συστημάτων (PIR) λειτουργούν ανιχνεύοντας την ενέργεια θερμότητας που εκπέμπεται από τα αντικείμενα του περιβάλλοντος που προστατεύουν. Καταγράφοντας απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία σε ένα δεδομένο σημείο του δωματίου/χώρου μπορούν να αναγνωρίσουν μια παρουσία. Για παράδειγμα, σε ένα δεδομένο σημείο του δωματίου η θερμοκρασία μπορεί να μεταβληθεί γρήγορα από τη θερμοκρασία δωματίου στη θερμοκρασία του σώματος και να επανέλθει, υποδεικνύοντας ότι κάποιος έχει περάσει μέσα από το δωμάτιο. Αυτοί οι αισθητήρες είναι συνηθισμένοι και αρκετά αποτελεσματικοί, αλλά όχι ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σε ορισμένα δωμάτια του σπιτιού τους καλοκαιρινούς μήνες.




Οι χρήση των ανιχνευτών που λειτουργούν με την συγκεκριμένη τεχνολογία πρέπει να αποφεύγεται σε χώρους στους οποίους μεγάλες επιφάνειες καλύπτονται από γυαλί και σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες όπως η κουζίνες. Στους χώρους αυτούς κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αυξάνεται σημαντικά η θερμοκρασία με αποτέλεσμα η μεταβολή να εκληφθεί από τον ανιχνευτή ως κίνηση εισβολέα και να προκαλέσει ενεργοποίηση του συστήματος.

Οι αισθητήρες διττής τεχνολογίας (Dual Technology) μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα από τους κοινούς, στους χώρους που αναφέρονται πιο πάνω. Οι συγκεκριμένοι αισθητήρες χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπέρυθρων όπως και οι κοινοί αισθητήρες, αλλά διαθέτουν ένα δευτερεύον σύστημα ανίχνευσης που λειτουργεί ταυτόχρονα. Η δεύτερη τεχνολογία λειτουργεί με ανίχνευση μικροκυμάτων που δεν θα επηρεαστεί από τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Η ύπαρξη και των δύο τεχνολογιών ανίχνευσης μειώνει την πιθανότητα ψευδών συναγερμών.

Ο δεύτερος λόγος που το καλοκαίρι μπορεί να χαρακτηριστεί ως η εποχή των εσφαλμένων ενεργοποιήσεων είναι κυρίως γιατί οι χρήστες αφήνουν συχνά ανοιχτά παράθυρα είτε για να αεριστεί ένα χώρος και να μειωθεί η θερμοκρασία είτε κατά λάθος πριν φύγουν από το σπίτι.  Πέραν από τις αλλαγές στην θερμοκρασία που δημιουργεί το ανοικτό παράθυρο σε ένα χώρο, επιτρέπει σε πολλά ζωύφια όπως μύγες, πεταλούδες και έντομα να εισέλθουν και να κινηθούν ελεύθερα στο χώρο. Οι αισθητήρες χαμηλότερης ποιότητας μπορεί μερικές φορές να δυσκολεύονται να προσδιορίσουν τη διαφορά μεταξύ ενός εντόμου και ενός εισβολέα. Επίσης οι συγχρονοι αισθητήρες είναι κατά πολύ πιο έξυπνοι και μπορούν να καταλάβουν εάν ένας εισβολέας βρίσκεται στο σπίτι σας ή αν υπάρχει απλώς μια αράχνη που κάθεται πολύ κοντά στον αισθητήρα.

Τέλος, σε συστήματα που δεν εφαρμόζεται τακτικός έλεγχος και συντήρηση υπάρχει πιθανότητα να ενεργοποιηθούν λόγο διαρροής στην μπαταρία του κεντρικού πίνακα, της εξωτερικής σειρήνας ή ακόμα και των ανιχνευτών σε περίπτωση ασύρματου συστήματος. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλοιώνουν τις μπαταρίες ιδιαίτερα όσες χρησιμοποιούνται για πέραν των δύο χρόνων.


Σε περίπτωση που οργανώνεται καλοκαιρινές αποδράσεις φροντίστε να εξαλείψετε των κίνδυνο εσφαλμένων ενεργοποιήσεων του συστήματος ασφαλείας για να αποφύγετε την ταλαιπωρία και την αναστάτωση τις μέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης. Ζητήστε από την πιστοποιημένη εταιρία να ελέγξει και να συντηρήσει το σύστημα, να γίνει αλλαγή στις μπαταρίες, και αν χρειάζεται να γίνει αντικατάσταση των κοινών ανιχνευτών σε χώρους που επηρεάζονται περισσότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας τους  καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμβουλοι της εταιρίας μας μπορούν να παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές για την αποφυγή εσφαλμένων ενεργοποιήσεων των συστημάτων ασφαλείας με στόχο την βέλτιστη απόδοση τους  και την μέγιστη δυνατή προστασία σας.